1.õppetükk: Hammaste tähtsus

24. nov 2014

Hambad kuuluvad mälumisaparaadi koosseisu ja moodustavad koos mitmete teiste suuosadega suuesiku.

Võrdne arv hambaid asub nii ülemisel, kui alumisel hammaskaarel.
Nende peaülesandeks on toidu peenestamine suus ja toidu ettevalmistamine seedimiseks.

Hammaste kuju on erinev ja vastavalt nende funktsioonile kohandunud. Suu esiosas on teravate servadega lõikehambad, mis on head toidu hammustamiseks. Hambarea tagaosas paiknevad aga laiad, mälumispinnal sügavate vagude ja kurdudega purihambad. Need on hambad, mis aitavad toitu purustada ja peenestada.

Hammastel on oluline osa häälduses (foneetikas), kuna keel puudutab helide tekitamisel hambaridasid (näiteks S tähe puhul esihambaid).

Samuti on hambad väga olulised inimese välimusele. Katkine või puuduv esihammas on ebaesteetiline ning mõjutab tavaliselt ka inimese enesetunnet.

Lisaks eelpool nimetatule on hammaste olemasolu tähtis ka õige hambumuse säilitamiseks.

Nii näiteks võib osade purihammaste puudumine põhjustada alalõualuu vale asendi ja sellest tulenevalt haiguslikke muudatusi ja valulikkust nii lõualiigeses kui ka mälumislihastes.

Ka täiskasvanutel esinevad peavalud võivad vahel olla põhjustatud hoopis valest hambumusest.

Laste puhul on õige mälumisaparaadi arengus väga olulisel kohal liikumine, kehaline aktiivsus, mis aitab kujundada ja säilitada õiget rühti. Samuti söödava toidu konsistents, mille mälumine tagab optimaalse koormuse, mis on vajalik näokoljulihaste arenguks.

Piimahambad omavad olulist tähtsust lõualuude kasvamisel - nad säilitavad ruumi neist suurematele lõikuvatele jäävhammastele!



Vaata lisaks | 2.peatükk: Suu sisemus
1.õppetükk: Hammaste tähtsus
Suutervis
koolis
Kiku