Taustinfo õpetajale

24. nov 2014

Teises peatükis tutvutakse suuõõne sisemusega, erinevate hambatüüpide ja nende funktsioonidega. Samuti õpitakse tundma hamba ehitust ning selgitatakse piima- ja jäävhammaste ning sülje tähtsust.

Esimeses peatükis tutvusime suu ja selle ülesannetega üldiselt, käesolev peatükk tutvustab suu sisemust ja selle osasid põhjalikumalt.

Suu on väravaks inimese organismi, meie kehadesse.

Suu võimaldab meil rääkida, naeratada, süüa ja juua, toitu seedida ning aitab kaitsta meid haiguste eest.

Suu võib paljastada mitmete üldhaiguste tunnuseid (vitamiini puudus, immuunsüsteemi häired, seedesüsteemi haigused, jpm.) ja anda märku ka haiguste (palavik) algamisest.

Suu limaskest toimib kui esmane hoiatussüsteem organismi kahjustavatest ja silmale otseselt nähtamatute harjumuste eest nagu näiteks suitsetamine. Võib öelda, et suus on kõige esimesena silmaga näha selle harjumuse kahjulikkus ja
mõju üldtervisele.

Suu ja üldtervise vaheline seos on leidnud teaduslikku tõestust juba väga mitmete haiguste ja organismi seisundite puhul nagu südamehaigused, insult, diabeet, enneaegsed raseduse katkemised ja madala sünnikaaluga lapsed, jpm.

Me võime vaadelda ning sõrmede või keelega katsuda hambaid, keelt, igemeid, huuli, põski, suu lage ja -põhja ning ka neelu, kuid silmale nähtamatuks jäävad hammaste juured, süljenäärmed ning arenevad piima- kui jäävhammaste
alged.

Seega on oluline tutvustada juba varakult lastele suu erinevaid struktuure ja selle osasid, nende ülesandeid ning suu olukorra seotust üldtervise ja selle korras hoidmisega.

Kas teadsite, et meie hambaid kattev väliskiht - hambaemail - on inimorganismi kõige tugevam kude? Paljud lapsed kui ka täiskasvanud kipuvad arvama, et hambad on lihtsalt tugevast materjalist suu osad, mis paratamatult vahel ravimist
vajavad. Sellele, et hammas on elav kude, mis tervena püsimiseks vajab nii hoolt kui toitu mõtlevad aga vähesed.

Seega - teises peatükis võtame luubi alla hambad - nende tähtsuse, erinevad hammaste tüübid ja hammaste ehituse.

 

Klassitöö ülevaade:

Teise peatüki õppetundides

  • korratakse ja kinnistatakse uurides ning kirjeldades suu erinevaid struktuure 1 peatüki õppetundide teemasid - milleks on suu vajalik ja milliseid ülesandeid see üldiselt täidab
  • selgitatakse hammaste arengut ja nende tähtsust.
  • tutvutakse erinevate hambatüüpide ja nende ülesannetega
  • õpitakse tundma hamba ehitust ja erinevaid pindasid.

Teemat on soovitatav alustada 1 peatükis käsitletud materjali kordamisega, mille käigus on õpilastel võimalus ise uurida ja kirjeldada suu keskkonda ning tunnetada selle struktuure.
2. õppetükis selgitatakse piima- ja jäävhammaskonna erinevust ja hammaste tähtsust.
3. õppetükis tutvutakse erinevate hambatüüpide ja nende ülesannetega .
4. õppetükk annab põhjaliku ülevaate hamba ehitusest.

Peatüki materjalide kinnistamiseks on teemapõhised töölehed, mida võib täita nii tunnis kui kodutööna.

Vastavalt teema käsitlustele jaga õpilastele eelnevalt prinditud töölehed ja juhenda neid nende täitmisel.



Vaata lisaks | 2.peatükk: Suu sisemus
Taustinfo õpetajale
NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.
Suutervis
koolis
Kiku