3.õppetükk: Hambakaaries

24. nov 2014

HAMBAKAARIES ehk HAMBAMÄDANIK

Mõnel inimesel tekivad hambaaugud (ehk kaaries) kergemini kui teistel. Erinevalt levinud eksiarvamusest ei ole kaariese teke enamasti seotud „sünnipäraselt viletsate hammastega". Tegelikult ei ole ka kasutatud väljend "kaariese tekkimine" õige, kui rääkida hambaaugust. Hamba lagunemine, mille tagajärg on hambaauk, on vähemalt poole aasta pikkune protsess mitmete kaasuvate teguritega.

Hambakaaries on hambavaenulikust tervisekäitumisest tingitud krooniline mittenakkushaigus, mida esineb nii lastel kui ka täiskasvanutel ja sellesse nakatumist on võimalik vältida. Kuna see on aga sotsiaalne nakkus, siis osutub selle vältimine enamasti siiski võimatuks, nii et ausam on öelda - kaariese levikut suus on võimalik kontrolli all hoida kõigil inimestel.

Hambakaariese arengus osalevad mitmed bakterid, peamine nendest on S.mutans, kes meie söögis ja joogis olevast suhkrust ja tärklisest toodavad happeid, mille mõjul lahustub hambaemail. Samuti saavad nad suhkrust ja süsivesikutest toitaineid, mida vajavad ellu jäämiseks ja paljunemiseks.

Suhkrute tarbimisel tuleks meeles pidada tõsiasja, et kaariese tekkes on oluline nii suhkru kogus, kuid veel rohkem selle söömise sagedus ja ka seda, et hammaste tervisest rääkides tuleb suhkrust mõelda “laiemalt” kui ainult harjumuspärane valge suhkur.

Suhkrut leidub pea igas söögis ning joogis. Et aidata hammastel tervetena püsida ei tohi mittepiimasuhkrute tarbimine päevas ületada 60g või 10% kogu söögi ja joogiga saadavast energiast.

Mitte-piimasuhkrute sisaldus mõnedes tüüpiliselt laste poolt söödavates toiduainetes:
170g pakk keedetud maiustusi - 150g
170g pakk kummikomme - 116g
65g šokolaaditahvel  - 40g
200g pakk küpsiseid - 72g
Tass teed 2 tl suhkruga  - 10g
330ml purk koolat - 35g
Vaata ka postrit “Suhkur toidus”


Suus muutub suhkur mikroobide tegevuse tagajärjel happeks, mis kahjustab hambaemaili. Meie sülg, huuled ja keel abistavad meid puhastustööl suus pidevalt eemaldades toidujäänuseid ja ka baktereid hammastelt. Lisaks rikastab sülg hambaid mineraalainetega ja aitab neutraliseerida iga söögi- ja joogikorra järel tekkivat bakterite poolt põhjustatud happerünnakut (vt. sülje kohta rohkem infot pt.1 ja 2).

Süljel on võimalik oma tööd teha vaid igapäevaselt hooldatud suus; läbi hambaid katva paksu katukihi sülg hambaemaili mineraalainetega rikastada ei suuda!

Ning kui toidu- ja joogirünnakud toimuvad mitmeid kordi päevas, ka siis ei piisa sülje toimest ning hambasse tekibki auk.

Esimene märk algavast hambakaariesest on matt "valge laik" hamba emaili pinnal. See valge laik näitab ala, kus on bakterite poot toodetud hapete mõjul toimunud mineraalide kadu hambaemailist.

Enamasti esinevad need valged laigud ehk demineraliseerunud kohad kas hammaste mälumis- või kontaktpindadel.

Valge laigu staadiumis on võimalik veel peatada kaariese edasine areng ja hamba lagunemine. Tõhustades suuhügieeni, kasutades regulaarselt optimaalse fluori sisaldusega hambapastat, mis rikastab nii sülge kui hambapinda mineraalainetega ja hinnata kriitiliselt oma toitumisharjumusi. Vt postrit “Kaaries”

Kui demineralisatsioon jätkub, kõdunevad nii hamba email kui dentiin ja hambasse tekib silmaga nähtav ja keelega tuntav hambaauk. Hambaauk on kaugelearenenud kaariese tulemus!

Õigeaegse ravi puudumisel tungivad bakterid hammast mädandades järjest sügavamale hamba sisemusse. Jõudes hambasäsini, kus asub hamba pulp ja veresooned (vt. pt. 2 hamba ehitus) põhjustavad nad märkimisväärset hambavalu ja pehmetesse kudedesse veresoonte kaudu edasikandunud infektsiooni tõttu ka paistetust.

Hambakaariese algstaadiumis avastamiseks on regulaarne hammaste kontroll äärmiselt oluline; teadlased on avastanud, et valge laigu ehk algava hambakaariese staadiumis on hamba edasine lagunemine (demineralisatsioon) võimalik peatada, rikastades hambaemaili ja sülge hambapastas sisalduva fluoriga (Vt. pt. 4, kus leidub rohkem teavet demineralisatsiooni ja remineralisatsiooni kohta).

Lutipudelikaaries

Hambakaariesest, on ohustatud ka imikud ja väikelapsed, kellel võimaldatakse vanemate/hoidjate poolt kogu päeva jooksul imeda lutipudelist mahla, piima, vt. suhkruid sisaldavaid jooke ja keda pannakse magama magusa joogiga lutipudelis!

Lastel, kellel esineb hambakaariest varases eas on suurem risk hammaste lagunemisele ka hilisemas elus. Seetõttu on väga oluline vältida hammaste lagunemist hambasõbraliku toitumise, hea suuhügieeni ja fluoriidide kasutamise kaudu.

Nende laste ülemiste esihammaste asemel laiutavad suus inetud mustad tüükad, mis põhjustavad valu ja ebamugavustunnet. Hambaravis nimetatakse selliseid hambaid “lutipudeli kaarieseks”. Nende hammaste ravi on raskendatud nii laste vanuse kui ka piimahammaste anatoomiliste iseärasuste tõttu.



Vaata lisaks | 3.peatükk: Kes elavad suus?
3.õppetükk: Hambakaaries
Suutervis
koolis
Kiku