2.õppetükk: Silandid

2. juuli 2014

Silandid ehk hammaste fissuuride hermeetikumid

Hermeetikud on teine väga tõhus viis kaitsta äsja lõikunud jäävhambaid hambakaariese eest.

Hamba närimispinnal, kühmude vahel paiknevad kitsad ja sügavad vaokesed – fissuurid. Need loovad suuõõne bakteritele suurepärased kinnitumise tingimused. Vaokese põhja on praktiliselt võimatu kvaliteetselt hambaharjaga puhtaks saada kuna harjakese diameeter on palju suurem vaokese enda diameetrist.

Kohe peale lõikumist ei ole hambaemail veel lõplikult küpsenud ja selle mineraalide sisaldus on palju väiksem kui täiskasvanud inimese hambas.

Sügaval vao põhjas on email õhem ja selle kõvadus väiksem, kui ülejäänud hamba
pinnal, seetõttu on sellised fissuurid palju rohkem ohustatud kaariesest. Reeglina
“küpsevad” fissuurid aasta-kahe möödudes.

Silandid on õhukesed plastist katted, mis kantakse vedelal kujul purihammaste sügavate vagude ja kurdudega mälumispindadele ja kõvastatakse valgusega. Selle tulemusena muutub hamba pind siledamaks, toidujäänused ei saa sellele nii hästi kinnituda ja lihtsustub nende hammaste puhastamine.

Tänu oma tugevale voolulisusele täidab silant-materjal hamba mälumispinnale kandmisel kõik raskesti puhastatavad ja sügavad pinnad ning hammas muutub seeläbi tasasemaks ja siledamaks.

Selliselt pinnalt on kattu puhastada palju kergem ning loodud kaitsekiht takistab happeid väljaheitvate mikroorganismide tungimist emailile.

Protseduuri saab teostada vaid tervele, kaariesest kahjustamata hambale ja tehakse seda kõigis hambaravikabinettides. Et hammas säiliks tervena peab olema tagatud igapäevane hea suuhügieen mida laps ise, oma veel väheste motoorsete võimete tõttu ei ole veel võimeline teostama. See on ka põhjus, miks vähemalt kuni 9 aastaseks saamiseni PEAVAD lapsevanemad aitama oma lapsi hammaste eest hoolitsemisel. Seetõttu on fissuuride hermetiseerimine sellises vanuses kõige vajalikum ja efektiivsem.

Oluline on teada, et silante on võimalik paigaldada vaid veel tervetele hammastele, ehk siis seda tuleks teha kohe peale esimese jäävmolaari suhu lõikumist valdavalt umbes 6.eluaastal ning teise purihamba lõikumisel umbes 12.aastaselt.

Enamasti püsivad hermeetikud hambal orienteeruvalt 5 - 10 aastat, kindlasti tuleb ka neid hambaid iga aasta kontrollida lasta veendumaks hermeetikumide intaktsuses.

 



Vaata lisaks | 4.peatükk: Kuidas hoida suu tevist?
2.õppetükk: Silandid
NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.
Suutervis
koolis
Kiku