Taustinfo õpetajale

2. juuli 2014

Esimeses peatükis tutvutakse suu ja selle põhiliste ülesannetega ning suuõõne erinevate osade ja nende funktsioonidega. Alustatakse õpimapi “Minu suu” koostamist

Näokolju piirkonnas asuvad enamik inimese meeleorganistest - silmad, kõrvad, nina ja keel.

Suu ja hammaste tähtsus ei seisne üksnes toitumises. Lisaks toidu maitsmisele ja söömisele aitab suu meil täita mitmeid eluliselt vajalikke funktsioone ja aspekte meie elus.

Suu võimaldab meil suhelda, seda nii kõnes kui ka miimikas (näoilmed). Naeratus ja erinevad näoilmed, on esmased suhtlusvahendid.

Lõualuud ja hambad pakuvad tuge suud ümbritsevatele lihastele.

Suul - hammastel, huultel ja keelel - on oluline roll kõne aregus, seega on terved hambad ja hea üldine suutervis enesekindla suhtluse alustalaks. Lisaks on suul kui seedetrakti algusosal oluline roll toitumisel, mis omakorda mõjutab suuresti inimese üldtervist.

Keel võimaldab meil maitsta, aitab moodustada sõnu ja helisid.

Huuled toetavad toidu mälumisel selle püsimist suus ja rääkimisel häälikute moodustamist, kontrollides koos
hammastega sõnade moodustamisel tekkivat õhuvoolu suust.

Organismi kõige tugevama koega - hamba emailiga - kaetud hambad on vajalikud lisaks rääkimisele ka söömisel, mille juures erinevat tüüpi hambad täidavad erinevaid rolle: rebivad, lõikavad, ja peenestavad toitu, valmistades selle niiviisi ette allaneelamiseks ja seedimiseks. Toidu mälumisprotsess suus algatab seedimiseks vajalike ensüümide ja vedelike tootmise.

Seega on tervel suul ja hammastel oluline roll meie igapäevasele heaolule ja organismi toimimisele.



Vaata lisaks | 1.peatükk: Suur suu
Taustinfo õpetajale
NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.
Suutervis
koolis
Kiku